A BIM az angol Building Information Management kifejezés rövidítése, ami magyarul épület információs modellezésnek fordítható a legérthetőbben, de igazából egy olyan információs rendszert jelent, amely az épülettel kapcsolatos minden információt egy rendszerben képes kezelni. Ez az integrált rendszer napjainkban forradalmasítja, az ingatlan fejlesztések, az építőipar és ingatlan üzemeltetés valamint befektetések területét. Olyan hatalmas ugrást jelent ezeken a területeken, hogy kétség kívül átalakítja ezt az üzletágat néhány éven belül.

A B.I.M. egy integrált rendszer mely számos software működését foglalja magában és integrálja azokat egyetlen nagy rendszerré.

A BIM az elmúlt 10 évben jelent meg a világ legnagyobb ingatlan fejlesztései tervezésénél és kivitelezéseinél. Az USA ban a One World Trade Center – Freedom Tower már ezzel a rendszerrel épült, de ezen kívül világszerte a legnagyobb építkezések már ebben a rendszerben készültek Dubaitól, Malaysiáig, Jappántól az USA ig.
2015 ben Magyarországon is megalakult a MABIM, azaz Magyar BIM Szövetség, mely a BIM hazai népszerűsítését és működését kívánja támogatni.
Mára már Magyarországon a nagyobb állami építkezéseknél kötelező a BIM használata és ezért a legnagyobb ingatlan fejlesztő és kivitelező cégek már nálunk is használják ezt a rendszert. A napjainkban épülő Telekom Székház tervezése és kivitelezése is a BIM használatával történik.

Mit jelent pontosan a BIM ?

A BIM egy olyan integrált rendszer, melyben egy épület vagy építészeti project digitálisan teljesen megtervezhető, az összes felhasznált építőanyag, szükséges munkaerő, engedélyek, tervek és eszközök és minden a projecttel kapcsolatos paraméter rögzítésre kerül benne.
Így a tervezés alatt nem csak az épület minden szerkezetének és szerkezeti elemének pontos megjelenése, működése és 3D látványterve tekinthető meg benne, hanem az elemek változtatásával minden egyéb változást automatikusan kezel.
Ha például változtatunk az épület homlokzati ablakainak típusán, színén vagy méretén azonnal változik a homlokzati kép, a belső helységek fényviszonyai, a belső térbe tervezett színek árnyalata a fények alapján, de változik a kivitelezési idő, költségek és minden ami ezzel a változással összefügghet.
Ez igaz az épület bármely elemére, tehát bármit változtatunk a tervezés alatt az minden paraméterben azonnali változást hoz.
Így előre modellezhetőek a végső megjelenés, a költségek, a kivitelezési idők és az esetleges problémák, például a kivitelezési ütemterv ütközései, a várható szállítási idők csúszásai és minden egyéb.
De a BIM ettől sokkal többet tud. A tervezés alatt meg tudja mutatni az ingatlan jövőben várható üzemeltetési költségeit és változtatni tudja azokat a tervek változásával egy időben.
A BIM használatával előre modellezhető az építkezés minden fázisa, az épület minden adottsága és az építési és fenntartási költségek, valamint várható problémák az ingatlan teljes élettartamára vetítve, beleértve a várható bontási költségeket is az ingatlan életciklusa végén.

Ez a rendszer teljesen átrendezi az építőipari piacot és minden olyan üzletágat, ahol az építőipari projectek tervezése, kivitelezése és fenntartása megjelenik.

A BIM jelentősége

Mivel pontosan tudható, hogy miből mikor és mennyit kell beszerezni, beleértve az építőanyagot, munkaerőt és engedélyeket is, így előre pontos szerződésekben lehet rögzíteni minden szállítási és átadási határidőt és a tervek esetleges módosításával azonnal látható az ezekre a megállapodásokra nézve megjelenő összes változás.
Naplózza az összes változást, ami később igény szerint visszaállítható vagy megtekinthető tehát a project kivitelezése alatt is segít a szükséges módosításokkal kapcsolatos döntésekben, amenyiben külső tényezők befolyásolják a projectet.

A BIM ből azonnal küldhető az összes engedély kérelem a hatóságok felé, méghozzá hiánytalanul és szinte automatikusan, a hatóságok által kezelhető formátumban és kívánt tartalommal. Kezeli azok beérkezéseit, a várható ellenőrzéseket és a módosítások kapcsán minden változást is.
Egy ingatlan építési és tervezési ideje és költségei csak egy része a teljes költségeknek az ingatlan teljes működési, fenntartási költségei és várható bevételei azonban 50 évre vagy még ennél is hosszabb időre vannak kalkulálva, tehát nem mindegy, hogy mennyire pontosan tudjuk azokat előre megbecsülni. A BIM erre is képes.
Az Ingatlan fejlesztők és befektetők pedig különösen szeretnének ezekkel a költségekkel és bevételekkel előre, a lehető legpontosabban kalkulálni, hisz a project eredményességét ez határozza meg. Így befektetői szemmel sem kétséges, hogy a BIM átrendezi az ingatlan piacot.

Egyértelműen a BIM-é a jövő

Egyenlőre a BIM alkalmazása még nagyon költséges, ezért csak a nagy építőipari és beruházó cégek tudják használni, mert ők képesek megfinanszírozni, illetve csak nagyléptékű beruházások képesek megteremteni a rentábilis használatának alapjait.
Az is igaz, hogy a BIM használata minden résztvevője részéről más típusú szakértelmet és munkavégzést követel, ismerni kell a rendszer működését és használatát, ami egy magasabb kvalitású munkavégzést igényel. Sokkal pontosabban kell meghatározni minden várható paramétert, beleértve az építőanyagok árát, beszerzési forrásait, a munkaerőt és költségeket, ahhoz, hogy a BIM jól működjön. Ehhez pedig egy kiszámítható piacra van szükség, ami jelenleg Magyarországon még nem alakult ki teljesen.
A BIM ben használt programok egységesítése és egymáshoz való kompatibilitása is egy új fajta szabályozást követel a software gyártók részéről, nem beszélve a keletkező adatok kezelésének szabályozásáról.
A BIM minden esetre az építőipar és ingatlan üzletág számára ugyanazt jelenti, mint a gyártó cégeknek az ipar 4.0.
Azaz mindenképp a legújabb trend és legnagyobb horderejű innováció ezen a területen.
Egyes felmérések azt prognosztizálják, hogy a BIM használata a világon 2014 és 2022 között megnégyszereződik, mely a fejlett világ országai esetében még nagyobb számot jelent majd.
Tehát mindenképp érdemes megismerkedni a BIM mel, mert nagy kétséget kizáróan óriási lehetőségek rejlenek ebben az innovációban.

Mesterséges intelligencia A.I. és a B.I. terjedése