A project management a legtöbb vállalatvezető számára jól ismert fogalom. Gyakran adódnak különböző projectek a vállalkozások, vállaltok életében, melyeket nagyon gyakran maga a vállalt vezető, vagy ha rendelkezik saját vezetői réteggel akkor egy-egy vezető managelésével szoktak megoldani. Gyakran előfordul, hogy egy-egy agilis, vagy adott területen megfelelő kompetenciával rendelkező kollega kapja meg a projectet.

A projectek jellemzői

A project általános jellemzője, hogy jól meghatározható, általában több területet ölel föl vagy érint és adott időn belül le is zárul. A projecteknek van tervezési fázisa, kezdete, megvalósulási időszaka és vége, amikor a project lezárul.
Jó esetben a project megvalósulása alatt és után is rögzítik a project eredményeit, melyekből megfelelő beszámolók és elemzések készülnek, melyek a jövőbeli projecteknél rendkívül hasznosak tudnak lenni.

Egyszerűbb projectnél a project céljának helyes megválasztása és a projecthez elvárt eredmények pontos megjelölése a legfontosabb feladat, valamint a project manager vagy project gazda kiválasztása.

Összetettebb vagy nagyobb léptékű projecteknél már az előzetes tanulmányok, elemzések és project tervezés az elsőszámú feladat. Ennek tartalmaznia kell a project célját, a rendelkezésre álló erőforrásokat, a várható problémákat, a project objektív mérföldköveit, a project teljesítményének mérési paramétereit és még nagyon sok fontos elemet.
Ilyen esetben a project manager kiválasztása és felhatalmazása nagyon fontos, legyen az belső ember vagy az adott projectre külön szerződtetett project manager, vagy esetleg tanácsadó cég, aki a project managert biztosítja.

A megfelelő project manager

A project manager személye rendkívül fontos, mert felkészültségében, rátermettségében és képességeiben valamint ismereteiben rejlik a project sikere.
Ugyanilyen fontos a project manager felhatalmazása, azaz, hogy milyen jogosultságokat, eszközöket és erőforrásokat kap a vállat vezetésétől illetve milyen kontroll és feltételek mellett kell dolgoznia.
A vállalat vezetésének el kell köteleződnie az adott project mellett és az ehhez szükséges erőforrásokat biztosítani kell. Gyakran előfordul, hogy menet közben mikor a project nehézségekbe ütközik a vállalt vezetés visszavonul, vagy kihátrál a project mögül, mert feladják a projectbe vetett hitüket, esetleg a nem jól megtervezett project miatt, olyan gazdasági, személyzeti vagy egyéb kihívással találkoznak amit nem tudnak vagy nem akarnak bevállalni.
Ez hatalmas hiba ami vagy a project átgondolatlanságáról vagy a vezetés gyengeségéről árulkodik.

Jól előkészített és átgondolt projectek mindig megvalósulnak és sikeresek is, ehhez viszont a project manager mögé megfelelő támogatást kell helyezni.

Amikor belső embert választanak project managernek az egyrészről előnyt jelenthet, mert egy belső ember mindig jól ismeri az előzményeket, a vállalat működését és lehetőségeit, viszont nagy gátat szabhat a munkájának a belső ellenállás.
Ez adódhat abból, hogy esetleg a kollegák nem tudják elfogadni a project élére kinevezett személyt ebben a pozícióban, vagy abból is ha eleve nagy ellenállásnak van kitéve a project – például egy szervezet fejlesztés alkalmával, ahol sok csontváz kieshet a szekrényből – , ilyenkor a személyes viszonyok, érdekek és érzelmek nagyban gátolhatják a project sikerét és a project manager munkáját.
Egy jól kiválasztott külsős vagy a projectre szerződtetett manager viszont sokkal kevésbé fog a személyes viszonyok vagy érzelmek gátjába ütközni. Ugyanakkor jelenlétével, felkészültségével és objektivitásával, valamint előítélet mentességével lendületet képes adni a projectnek, ami kifejezetten jó hatással van a megvalósulásra és eredményekre.

Nagyobb projectnél gyakran előfordul, hogy több alprojectre vagy részprojectre bontják a feladatokat, ahol „al” project managert is kell alkalmazni, ilyenkor az adott területen dolgozó, szakmájában felkészült de manager szemléletű munkavállalók, vezetők is jó megoldások lehetnek, ha megfelelő szakmai támogatást kapnak egy általános, vagy vezető project manager irányítása alatt. Ilyen esetekben a kinevezett project managert jól meg kell támogatni a szükséges oldalról, HR, IT, pénzügyi területről és esetleg, egyéb külsős tanácsadók által, akiktől kommunikációt, folyamatfejlesztést, marketinget és ehhez hasonló dolgokat tanulhat, illetve ahonnan tanácsokat kérhet. Általában ez a team a project managert delegáló cégnél eleve rendelkezésre áll.

A projectek managelésénél mindig fontos, hogy legyenek részeredmény hirdetések, kisebb ünneplések amikor egy szakasz lezárul, legyen megfelelő kommunikáció, hogy mindenki értse miről szól a project és legyenek motivációs rendszerek, melyek a projectben résztvevőket motiválják.
Ezen kívül még sok általános szempont és elem szükséges a sikeres project megvalósításhoz, a mélyebb szakmai részletekről nem is szólva.

Ahogyan mi csináljuk

A Kriszto Consulting rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezik a project management területén. Számos sikeres nemzetközi és hazai projectet hajtottuk már végre az elmúl 20 évben.
Képesek vagyunk ügyfeleink részére olyan felkészült és motivált, emberileg alkalmas és értékrendünket képviselő project managereket biztosítani, akik képesek bármilyen project megfelelő managelésére. Megfelelő szakmai háttérrel rendelkezünk a project managereink támogatásához és folyamatos képzésekkel biztosítjuk naprakész tudásukat.
Igény esetén a megbízó cégen belül egy „saját” project manager kiválasztásban is hatékony segítséget tudunk nyújtani, illetve a project tervezésben és előkészítésben is szívesen segítünk megbízóinknak, ahogyan project managerek képzésében és támogatásában is.
Project management szolgáltatásunk úgy épül fel, hogy igény szerint modulokból is összerakható, tehát tanácsadóként, kontrollingként, támogatóként vagy teljes projectet menedzselő partnerként is tudunk segítséget nyújtani a hozzánk forduló vállalkozások részére.
Célunk a hosszú távú partnerségek és gyümölcsöző kapcsolatok kialakítása és nem a rövidtávú haszonszerzés.
Példaértékű vállalatot építünk, ahogyan abban ügyfeleinknek is segíteni szeretnénk.