Az egyik legújabb és egyben legdinamikusabban fejlődő terület, a vállalkozások világában, a munkaidő modellek területén kialakuló új trendek.
Ez a trend a modern világban a 70-es években az USA high-tech cégeihez köthetően indult el. Ezek a vállalatok, vagy sok esetben akkor még induló vállalkozások jól felismerték, hogy a rugalmas munkaidő beosztással jól lehet alkalmazkodni a munkavállalói igényekhez és egy jól paraméterezett és helyesen kialakított szervezeti struktúrában és jól meghatározott feladatkör modellben a munkavállalók teljesítménye objektív eszközökkel nagyon jól mérhetővé válik. Az objektív, teljesítmény alapú szemlélet pedig lehetővé teszi a rugalmas munkaidő beosztást.

Így nem a munkahelyen eltöltött idő hanem a produktum válik a munkaszerződés tárgyává, ezzel pedig a foglalkoztatás alapjává.

Rugalmas foglalkoztatottság – a minőségi munkaerőért

A 90 években robbanásszerű változásokat elindító informatika, mára már lehetővé teszi a legtöbb munkavégzés objektív mérését, földrajzi helytől függetlenül is.
Így a munkavállalók megszerzésében, megtartásában és a jól képzett munkaerő elérésében már sok esetben nincs földrajzi akadály, illetve a távolságok leküzdhetőek.
A munkába járás ideje és költségei megspórolhatóak, nem beszélve az erre szánt energiáról. Az egy vagy attól több órát ingázók esetében a munkába járásra fordított energia, értékes energiákat fogyaszt el az adott személy napi teljesítményéből.
Természetesen vannak még nagy számmal olyan munka típusok, melynél a fizikai jelenlét nem elkerülhető, de ilyen esetekben is a munkavállaló lehetőségeihez és adottságaihoz lehet igazítani a munkavégzés idejét és a vállalat, termelési, szolgáltatási rendszerét.

Aki ezt figyelmen kívül hagyja az jelentős energiákat és ezzel pénzt veszít vagy egyszerűen nem jut hozzá a megfelelő munkaerőhöz.

Ezért a napjaink munkaerő piaci trendjei közt meghatározó szerepet tölt be a rugalmas, teljesítmény orientált munkaidő valamint a távfoglalkoztatás. Aki ezzel nem számol az jelentős versenyhátrányba kerül a vállalkozásával.

Munkaidő modellek a hatékony munkához

A másik fontos terület, ami a munkaidő modelleket érinti, az pedig a hatékony munkavégzés és a ráfordított idő kérdésköre.
A 8 órás foglalkoztatásnál a szükséges és fölösleges szünetek, a fáradság és leterheltség következtében tapasztalható teljesítményromlás a hatékony munkaidőt rövidíti. Egy 6 órás foglalkoztatottság esetén 1 rövid munkaidő szünettel, 2×3 órában viszonylag kevés veszteség idő mellett lehet kitölteni a munkaidőt, míg ez egy 8-10 órás foglalkoztatottságnál jelentősen megnő.
Egy diszpécser vagy pénztáros, esetleg produktív termelő munkát végző gyári munkás vagy egy irodai alkalmazott 3 órás munkavégzés után egy 15 perces aktív szünettel képes ledolgozni újabb 3 órát, szinte teljes kapacitás mellett. Míg ugyanezt egy 8 órás munkaviszonynál már nem igaz.
Arról nem is beszélve, hogy a munkavállaló a munkaidejében gyakran tölt időt az egyéni problémái megoldására, mert munka után erre nincs ideje. Legyen az valami privát elintézni való, vagy csak egy átgondolandó magánjellegű probléma esetleg egy munkatárssal megbeszélendő magánéleti dolog.

A 8 órás foglalkoztatottságnál nem várható el, hogy megállás nélkül dolgozzon valaki, hisz elfárad, míg egy 6 órás munkaviszonynál  kis szünettel a 2×3 órát hatékonyan végig lehet dolgozni.

Így nem csupán a fizetések emelésével de a munkaidő csökkentésével, azonos fizetés és munkateljesítmény mellett is lehet munkavállalókat ösztönözni.
Vállalatvezetőknek és tulajdonosoknak is célszerű megérteni, hogy minden munkavállaló rendelkezik egyéni prioritásokkal, tehát van akinél a kevesebb munkaidő hatékony van akinél pedig nem.

Az innovatív gondolkodás a munkaidő modellek esetében nem azt jelenti, hogy minden munkavállaló más időbeosztásban vagy csökkentett órában dolgozzon, hanem azt, hogy ezeket a lehetőségeket érdemes kipróbálni, elsősorban azoknál a munkavállalóknál aki ezért, ha úgy tetszik cserébe hajlandóak egy produktívebb munkavégzésre vagy elkötelezettségük a vállalat felé ezzel növelhető. Természetesen a vállalkozás érdekeit sosem szem elől tévesztve, a win-win szituációk megtartása mellett.

Tárgyalási stratégia – win-win elérése az igazi siker titka